Tien misverstanden over de ggz

Door Paul van Rooij – :Als dit een sprookje was, zou het zo moeten beginnen: “Er was eens een land waarin iedereen de waarheid vertelde, waarin er geen misverstanden bestonden over feiten en cijfers”. Om mijn bijdrage aan zo’n land te leveren, zal ik tien misverstanden over de ggz ontkrachten.

1. De kosten van de ggz zijn geëxplodeerd
Om het grootste misverstand maar meteen de wereld uit te helpen: dit klopt niet. Recent onderzoek van zowel het Trimbos, CBS als de NZa laat zien dat de kosten van de ggz in het jaar 2000 zo’n 2,6 miljard euro bedroegen. Tien jaar later, in 2010, was dat 5,4 miljard euro. De kosten zijn dus flink gestegen, maar dat gold ook voor de kosten van bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg in dezelfde periode: van 11 miljard naar bijna 23 miljard euro. De stijging van de ggz is verklaarbaar: het overheidsbeleid was er in het begin van deze eeuw op gericht om de wachtlijsten weg te werken en de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg te vergroten. Beide is grotendeels geslaagd. Overigens liet het RIVM onlangs zien dat door een goede marktwerking, de kosten van behandelingen in de ggz gedaald zijn.

2. De ggz is een black box
‘Wat er allemaal gebeurt in de ggz, ik weet het niet.’ Ik hoor dit nog steeds te vaak. En dat terwijl de ggz de meest transparante sector in de zorg is. Met Routine Outcome Monitoring en klantervaringen (CQI) wordt actief gewerkt aan het in kaart brengen van best practices en krijgen patiënten, behandelaars én verzekeraars inzicht in behandelmethodes. Hierin loopt de ggz-sector voorop in vergelijking met andere zorgsectoren. Lees verder op ThePostOnline.nl >>>

(Paul van Rooij is directeur van GGZ Nederland.)


Posted

in

by

Tags: